NSA-työntekijät vakoilevat omia puolisoitaan – yrittävät selvittää pettämistä

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Tietotekniikan saralla vuoden suurin uutispommi oli taannoinen paljastus, jonka mukaan amerikkalainen tiedustelupalvelu NSA vakoilee lähes kaikkea nettiliikennettä ja että sillä on rajaton pääsy esimerkiksi Googlen, Microsoftin, Facebookin ja Applen tietoihin ja laitteisiin.

Nyt NSA on joutunut hieman toisenlaisen skandaalin keskiöön, kun sen 12 työntekijää on jäänyt kiinni nykyisten ja entisten kumppaniensa vakoilemisesta. Asian paljastaneen senaattori Chuck Grassleyn mukaan työntekijät käyttivät tiedustelupalvelun lähes rajattomia resursseja vakoillakseen kumppaneitaan mahdollisen pettämisen varalta.

Eräs naistyöntekijä oli esimerkiksi hankkinut tietoonsa puhelinnumeroita miehensä puhelimesta ja ryhtynyt selvittelemään niiden omistajia, The Huffington Post uutisoi. Lehden saamien tietojen mukaan monet työntekijöistä ovat vakoilleet sekä nykyisten että entisten puolisoidensa tietoja, kuten puhelinnumeroita ja sähköposteja.

Eräs mies tutki jo ensimmäisenä työpäivänään kuusi entisen tyttöystävänsä sähköpostia. Kaikki henkilöt ovat irtisanoutuneet rikkomusten paljastuttua. Ihmisoikeusjärjestö American Civil Liberties Unionin lakimies Jameel Jaffer kertoo pitävänsä nyt paljastuneita tapauksia vain jäävuoren huippuna. Hänen mukaansa kyseessä on jatkuva ongelma, sillä organisaation on mahdotonta seurata aktiivisesti kaikkia työntekijöitään.