NASA aloittaa avaruusviljelemisen – salaattia 370 kilometrin korkeudesta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Moni ihminen kuvittelee, että avaruudessa olevat astronautit syövät vain kerran päivässä pillerin, johon on kiteytetty koko heidän ravintoannoksensa. Tosiasiassa ainakin NASA lähettää avaruudessa työskenteleville ihmisille ruokaa, ja se jos mikä on kallista lystiä.

Yhden kilogramman lähettäminen avaruuteen maksaa nimittäin 16.700 euroa. Nyt NASA on kuitenkin suunnittelut kasvattavansa ruokaa avaruudessa. Hanke toteutetaan ruokakustannusten pienentämiseksi ja astronauttien hyvinvoinnin edistämiseksi jo tämän vuoden joulukuussa.

Suunnitelmaan kuuluu aluksi kuuden salaattikerän kasvattaminen vaaleanpunaisten LED-valojen avulla. Hanketta kutsutaan nimellä VEGGIE ja valmis sato syntyy jo 28 päivässä. Salaatit kasvavat istutuskoneessa, jossa käytetään muun muassa kissanhiekkaa kasvualustassa. NASA:n mukaan painottomat olosuhteet eivät vaikuta kasvien kasvamiseen.

Suurempia ongelmia saattavat aiheuttaa kosmiset mikrobit, jotka voivat kehittyä salaattien pinnoille. Hanketta testataan ensin maapallolla, ja sen jälkeen salaattia lähetetään myös kansainväliselle ISS-avaruusasemalle. Modern Farmer -julkaisun mukaan salaatin kasvattaminen toisi astronauteille myös maanläheistä tekemistä, mikä alentaa heidän stressiään ja alakuloisuutta.

Lisäksi NASA on paljastanut suunnittelevansa 3D-tulostinyritys Systems & Materials Research Corporationin kanssa ruokatulostimen valmistamista. Samankaltaista laitetta on käytetty muun muassa Star Trek -televisiosarjassa. Laitteen avulla miehistän jäsenet voisivat niin sanotusti tulostaa lempiruokiaan.