Onko sinulla tämä oire? Voit tietämättäsi kärsiä kuulo-ongelmasta

Lifestyle Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Äänet vaikuttavat elämäämme merkittävästi. Esimerkiksi keskittymistä vaativissa toimissa jo pelkkä pieni piippaus saattaa herpaannuttaa tekijän ajatusradoiltaan eksyksiin. Mitkä äänet sitten mielletään kaikkein ihanimmiksi kuulla?

Moni vastaa miettimättä, että esimerkiksi rantaan lyövät aallot ja pikkulapsen nauru antavat heille eniten mielihyvän tunnetta. Myös lintujen laulu mielletään lempiäänien kastiin. Jotkut syttyvät sen sijaan äänestä, joka syntyy lumella kävellessä. Kenkien pohjista kuuluva narina saa myös muistoja mieleen. Ihanimpien äänien listalle on kirjattu myös ikkunaan ropisevat sadepisarat.

Miellyttävät äänet tekevät ihmiset rentoutuneiksi, iloisiksi ja hyväntuulisiksi. Ikävimpinä ääninä Femail First kertoo ihmisten pitävän hampaiden narskuttelua, rystysten naksauttelua ja oven paiskomista. Myös kuorsausäänet ja hammaslääkärin poran vinkuminen aiheuttavat puistatuksia.

Moni ihminen ei tiedä kärsivänsä kuulo-ongelmista. Brittiläinen tohtori Hilary Jones muistuttaa, että on olemassa kolme hälytysmerkkiä, jotka kielivät ihmisen kuulon heikentymisestä. Yksi on se, ettei ihminen erota keskusteluääniä paikassa, jossa on paljon yleistä hälinää. Toinen on se, että joutuu jatkuvasti laittamaan televisiota tai radiota kovemmalle. Mikäli ihminen myös pyytää toistamaan hänelle puhuttuja juttuja useammin kuin kolmesti päivässä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle mahdollisten kuulo-ongelmien toteamiseksi.