Julian Assange tuomitsee Wikileaks-elokuvan: ”Perustuu petolliseen kirjaan”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Muutamia vuosia sitten tapahtui yksi maailmanhistorian suurimmista tietovuodoista, kun Wikileaks-verkkosivustolla julkaistiin valtava määrä salaisia poliittisia ja diplomaattisia asiakirjoja. Samalla sivuston perustaja Julian Assange nousi maailmanmaineeseen.

Wikileaksin vaiheista on tehty myös Viides valta -niminen elokuva. Suomen ensi-iltansa 25. lokakuuta saavassa elokuvassa Julian Assangea esittää brittinäyttelijä Benedict Cumberbatch. Nyt Wikileaks-sivustolla on paljastettu kirje, jonka sivuston perustaja lähetti Cumberbatchille kieltäydyttyään ensin tapaamasta näyttelijää henkilökohtaisesti. Kirjeessä Assange kehuu tähden näyttelijäntaitoja, mutta tuomitsee itse elokuvan.

– Uskon, että nauttisin tapaamisestasi. Näyttelijän ja hänen esittämänsä oikean hahmon välille muodostuva side on merkille pantava, Julian kertoo.

– Minun täytyy kuitenkin puhua suoraan. Toivon sinun ottavan tämän suoran puheen kunnianosoituksena epäystävällisyyden sijaan. Uskon sinun olevan hyvä ihminen, mutta en usko tämän elokuvan olevan hyvä, Wikileaks-perustaja kuvailee.

Kirjeessä Julian Assange kertoo uskovansa, että elokuva esittää hänet ja Wikileaksin vääristelevällä tavalla. Hänen mielestään Cumberbatchin olisi myös kannattanut jättäytyä elokuvaprojektista kokonaan pois.

– Uskon elokuvan olevan erittäin negatiivinen minua ja rakkaimpiani kohtaan. Se perustuu petolliseen kirjaan, jonka kirjoittajalla on käynnissä minuun ja järjestööni kohdistuva ajojahti. Tapaamalla sinut vahvistaisin tätä viheliäistä elokuvaa ja tukisin taitavaa mutta vääristynyttä esitystä, jonka käsikirjoitus pakottaa sinun tekemään, Assange ilmoittaa kirjeen loppupuolella, Assange jatkoi.