Banksy myi töitään pilkkahintaan kadulla – vain harva tajusi ostaa aarteita

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Graffittilegenda Banksy avasi taannoin monien yllätykseksi itselleen Twitter-tilin ja liittyi kuvapalvelu Instagramiin. Banksy vierailee parhaillaan New Yorkissa, jossa paikallisten kerrotaan jo rahastaneen hänen taiteensa kustannuksella.

New Yorkin asukkailla olisi ollut mahdollisuus ostaa nimimerkin takana piilottelevan taiteilijan signeeraamia töitä pilkkahintaan tämän viimeisen tempauksen myötä. Taiteilija asetti nimittäin nimikirjoituksellaan varustettuja teoksiaan myyntiin Central Parkin lähellä sijainneeseen kojuun 60 dollarin, eli noin 45 euron hintaan.

Harva ohikulkija kuitenkaan tajusi töiden olevan taiteilijan oikeita arvoteoksia, sillä vain kolme henkilöä osti niitä. Heistä eräs jopa tinki hinnan puoleen. Taidetta myytiin vain hieman yli 300 eurolla, mutta myytyjen töiden todellinen yhteisarvo on jopa 165.000 euroa. Banksy ei aio toistaa tempaustaan.

Banksya voidaan pitää ehkäpä maailman tunnetuimpana katutaitelijana, jonka provosoivat graffitit, installaatiot ja maalaukset herättävät laajalti keskustelua ja niittävät suurta ihailua. Vieläpä mielenkiintoisemmaksi hänet tekee se, että vain harva tietää kuka Banksy-nimimerkin takana piilee. Koska graffittien ja luvattoman katutaiteen ikuistaminen on rikos Banksyn kotimaassa Englannissa, on hänet etsintäkuulutettu.