Diabeteksellä ja päiväunilla salakavala yhteys

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kerroimme aiemmin, että ihmiset nukkuivat yöunensa ennen kahdessa osassa. Nykyisin kuitenkin suositellaan kahdeksan tunnin yhtämittaista yöunta. Silti osa meistä ottaa päivällä pienet nokkaunet. Nyt päiväunien terveydellisyys on kyseenalaistettu.

The Diabetes Breakthrough -julkaisun tekemän tutkimuksen mukaan päiväunet saattavat vaikuttaa oleellisesti kakkostyypin diabeteksen puhkeamiseen. Tutkimus osoittaa, että torkkujilla on 50 prosenttia suurempi riski sairastua diabetekseen kuin niillä, jotka porskuttavat koko päivän.

Tutkimukseen osallistui lähes 20.000 kiinalaista, koska maassa on tapana ottaa pieniä torkkuja päivän mittaan. Tutkijoiden mukaan keskellä päivää nautittu uni vaikuttaa häiritsevästi aineenvaihduntajärjestelmään, joka puolestaan vaikuttaa ihmisen insuliiniresistenssiin ja kohonneeseen veren glukoosipitoisuuteen, Men’s Health varoittaa.