Hämmentävä optinen harha – asetelmassa vain yksi aito esine

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Verkossa leviää aika ajoin valokuvia ja videoita optisista harhoista, jotka hämäävät ihmissilmää. Nyt eräs poikkeuksellisen taidokkaasti toteutettu video niittää menestystä, sillä asetelmasta on suorastaan mahdotonta erottaa aidot esineet.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Videolla nähdään pöytä, jolla on erilaisia esineitä. Osa esineistä on aitoja, osa pelkkiä kuvia aidoista tavaroista. Ensin esineet vaihtavat pöydällä paikkaa siten, että yksi niistä on oikeasti kaksiuloitteinen. Lopulta pöydän kaikki esineet ovat kaksiulotteisia – ainoastaan pöydän aurinkolasit ovat oikeat.

Ihmissilmälle valehtelevia optisia harhoja voidaan käyttää myös koriste-esineissä ja sisustuksessa. Kerroimme äskettäin matosta, joka luo rakoja täynnä olevan pöydän avulla moire-ilmiön. Matossa olevat kalat näyttivät tekevän uintiliikkeitä.