Laillistamisen tulos: Kannabiksen hinta romahti – rikolliset menettävät omaisuuksia

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kannabis on ollut Yhdysvalloissa viime aikoina suotuisassa valossa, sillä se on laillistettu viime vuosien aikana lääketieteelliseen käyttöön monessa osavaltiossa. Vaikka marijuanaa voi ostaa virallisilta tahoilta, vaihtelevat hinnat suuresti.

Huffington Post toteutti kartan, jossa kerrotaan eri osavaltioiden hintataso. Tutkimuksen mukaan unssi kannabista on edullisinta osavaltioissa, joissa sen käyttö on myös laillistettu.

Laillistamisella ja hintojen alentamisella on pyritty kitkemään rikollinen huumebisnes pois, jotta myynti keskittyisi virallisille ja veroja maksaville tahoille. Siinä on tilaston mukaan myös onnistuttu, sillä kannabiksen laillistamisen myötä rikollisjärjestöjen huumetuotot ovat romahtaneet. Ennen laillistamista arvioitiin, että laillistaminen yhdessä osavaltiossa voisi pudottaa rikollisjärjestöjen tuottoja jopa 30 prosenttia.

Yksi unssi, eli 28,3 grammaa kannabista, maksaa edullisimmillaan 150 – 200 dollaria. Kalleimmissa osavaltioista samasta määrästä joutuu pulittamaan jopa tuplahinnan. Asiantuntijat arvioivat myös marijuanan laatua, ja parasta hamppua on tarjolla länsirannikolla. 58 prosenttia yhdysvaltalaisista suosii kannabiksen laillistamista.