Pelko kiehtoo ihmisiä – syyksi paljastui kemiallinen reaktio

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Toiset ihmiset suorastaan rakastavat kauhua. He hakeutuvat varta vasten tilanteisiin, joissa pelon tunne on taattu. Nämä ihmiset metsästävät kummituksia, katsovat kauhuelokuvia ja kokeilevat asioita, jotka saavat ihon kananlihalle.

Mikä pelossa sitten viehättää? ByteSize Science on julkaissut videon, jolla analysoidaan pelon tunteita ja alkulähteitä. Pelko voi syntyä jo pelkästä tunteesta. Videolla kuultava Georgetownin yliopiston psykologian professori Abigail Marsh selventää, että tieto pelättävästä asiasta menee ensin aivoissa olevaan talamukseen, jonka jälkeen tieto kulkeutuu mantelitumakkeeseen ja pelko syntyy ja leviää muualle kehoon.

Pelkoon liittyy suuresti myös muita asioita kuin tunnetta, ja esimerkiksi vartalossa kulkeva adrenaliini saa sydämen sykkimään ja veren virtaamaan. Samalla keho kerryttää suuren määrän energiaa ja valppautta. Adrenaliinin lisäksi pelko saa kehon kortisolituotannon kasvamaan, ja tämä aine aiheuttaa toisinaan jopa euforian tunnetta.