Hakkerit huijasivat hetkessä 100 000 euroa käteistä – kohuvideo antaa opetuksen

Digi Ohhoh! · Stara.fi

Tietoverkkoihin liittyvä rikollisuus on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti, ja se koskettaa nykyisin jo kaikkia ihmisiä niin Suomessa kuin muissakin maissa. Viime viikolla ainakin kahden suomalaisen pankin nimissä yritettiin huijata asiakkaita antamaan salaisia tietojaan. Nyt puhuttaa eräs alan nettivideo.

Loka-marraskuun vaihteessa verkkoon ilmestyi video 100 000 euro Hackers, jossa näytetään miten helposti hakkerit saivat kerättyä 100 000 euroa käteistä. Videolla esitellään hakkereiden toimintatapoja. Kohuvideo on sittemmin paljastunut todennäköiseksi huijaukseksi, mutta se ei lainkaan vähennä videon merkitystä, sillä videolta saatavat opit pätevät myös käytännössä yhä edelleen.

Videolla hakkerit saavat haltuunsa pankki- ja luottokorttitietoja esimerkiksi murtautumalla ihmisten tietokoneille ja seuraamalla heidän WLAN-liikennettään. Kyseessä on oikea ongelma, johon monet ihmiset lankeavat. Verkkopankkiin ei kannata kirjautua tuntemattomassa WLAN-verkossa eikä korttitietoja saisi säilyttää tietokoneella – ainakaan siten, että tiedot ovat helposti löydettävissä.

Toinen tosielämän huijareiden, kuten esimerkiksi hakkerilegenda Kevin Mitnickin, käyttämä erittäin toimivaksi todettu keino on soittaa uskottavalta kuulostava puhelu oikealle henkilölle ja saada siten tietoonsa salaisia pankkitunnuksia. Mitnick kertoi aikoinaan Staralle, että pankkiturvallisuuden heikoin lenkki on aina ihminen. Siten tulisikin muistaa, että pankki ei koskaan kysy pankkitunnuksia puhelimitse tai sähköpostitse.