Todella koskettava TV-vierailu: Keskitysleiriltä pelastuneet yllättivät pelastajansa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Toisen maailmansodan aikaan sodan runtelemassa Euroopassa toimi lukuisia hyväsydämisiä ihmisiä, jotka yrittivät kaikin keinoin pelastaa keskitysleireiltä niin monta ihmistä kuin mahdollista. Nämä ihmiset pelastivat tuhansia miehiä, naisia ja lapsia lähes varmalta kuolemalta, ja monet ovat elossa yhä.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Nyt televisioarkistojen kätköistä on kaivettu esiin That’s Life -ohjelma, jossa käsiteltiin keskitysleireiltä Tsekkoslovakian alueella pelastuneita lapsia ja heidän kohtaloaan. Yllätys olikin melkoinen, kun eräs lapsena pelastunut sattui istumaan juuri pelastajansa Sir Nicholas Wintonin vieressä. Asian paljastuttua heidän tapaamisensa oli käsinkosketeltavan tunteikas. Siinä ei ollut kuitenkaan vielä kaikki.

Hetken kuluttua ohjelman emäntä pyysi kaikkia niitä nousemaan, jotka Winton aikoinaan pelasti. Silloin koko katsomollinen ihmisiä nousi ylös seisomaan ja osoitti kunnioitusta eturivissä hämmentyneelle pelastajalleen. Vastaavaa tunnetta harvoin tuskin koskaan näkee missään televisio-ohjelmassa. Yhteensä Sir Nicholas Winton pelasti 669 ihmisen hengen, Truth Seeker Daily uutisoi.

Winton ei kertonut sodan jälkeen kenellekään huikeasta urotyöstään, mutta Grete-vaimo löysi vuonna 1988 miehensä muistiinpanot ja listan vuonna 1939 pelastamiensa henkilöiden nimistä. Lisäksi arkistossa oli edelleen myös kirjeitä lasten vanhemmille. Oheinen ohjelma esitettiin pian asian paljastumisen jälkeen.