UGG-kengät vastatuulessa: ”Lammas tapetaan nahkakenkiä varten!”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Lasten töppösiltä näyttävät UGG-kengät ovat suosittuja jalkineita, vaikka ne saavat naisten jalat näyttämään lähinnä dinosauruksen raajoilta. Talvikäyttöön tarkoitettuja kenkiä ei myöskään kannata pukea treffeille, sillä kerroimme hiljattain, että 76 prosenttia miehistä kertoi vihaavansa UGG-jalkineita.

Nyt osa UGG-faneista on ryhtynyt vieroksumaan näitä lämpimiä suosikkitöppösiä. Erityisesti amerikkalaiset ovat usein autuaan tietämättömiä maailman menosta, ja monet heistä ovat virheellisesti luulleet, että lammasta ei surmata lampaannahkakenkien tekoa varten. Toisin sanoen he eivät ole ymmärtäneet, että aitoja lampaannahkakenkiä varten tarvitaan aitoa nahkaa.

Yksi UGG-buumin pioneereista, povipommi Pamela Anderson, järkyttyi aikoinaan samasta tiedosta. Povipommi on tunnettu eläinaktivisti ja PETA-eläinoikeusjärjestön jäsen, eikä hän ollut alunperin ymmärtänyt, että aitoja nahkakenkiä varten tarvitaan myös aitoa nahkaa. Anderson kertoi luulleensa, että kengän ulkopinta on synteettistä ainetta ja että villat on vain kiinnitetty siihen.

UGG-saappaat ovat lampaannahkasta valmistetut kengät, jotka ovat rantautuneet maailmaan Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Vielä 60-luvulla kengät nähtiin lähinnä australialaisten surffareiden jaloissa, mutta maailmanlaajuiseen muotiin ne nousivat vasta 2000-luvun puolivälissä. UGG-kenkien myynti oli kuitenkin vuonna 2012 vielä yli 630 miljoonaa dollaria, vaikka myynnin huippuvuodet olivat jo niin sanotusti ohi.