Karmaiseva video angoravillan alkuperästä leviää verkossa

Ohhoh! · Stara.fi

Monien ihmisten suosimien vaatteiden ja asusteiden materiaalit saadaan yhä edelleen melko kyseenalaisilla tavoilla. Parhaillaan verkossa kohistaan muun muassa UGG-kenkiin käytettävien lampaiden karmaisevasta kohtelusta Australian lammasfarmeilla. Nyt PETA muistuttaa angoravillan alkuperästä.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Suomen hyytävässä talvessa angoravillaiset paidat tuovat usein kaivattua lämpöä, mutta lämpöä on edeltänyt angoravillan tuskallinen kerääminen. Eläinoikeusjärjestö PETA on nyt julkaissut kiinalaisesta angoravillatuotannosta salaa kuvatun videon, jossa nähdään miten elävät kanit sidotaan jaloistaan kiinni penkkiin ja niiden villa revitään tupoittain irti nahasta. Kanit luonnollisesti huutavat pelosta ja kivusta.

Käsittely toistetaan kolmen kuukauden välein. Kiina tuottaa 90 prosenttia maailman angoravillasta, joten suuri osa myös Suomessa myytävistä angoratuotteista on todennäköisesti valmistettu kiinalaisesta villasta.

Eläinrääkkäyskohun seurauksena useat ruotsalaiset ketjut kuten Gina Tricot, H&M, MQ, Acne, Tiger of Sweden ja Peak Performance ovat tällä viikolla ilmoittaneet luopuvansa angoratuotteiden myynnistä, Oikeutta Eläimille kertoo. Yhdistys vaatii myös suomalaisia vaateketjuja kantamaan vastuunsa ja seuraamaan kansainvälistä esimerkkiä.