Tutkijat ymmällään: Äkäinen ukkonen iski useisiin lentokoneiisiin ilmassa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Lentoreiteillä on melko usein huonoa keliä, jota lentäjät pyrkivät välttelemään kiertämällä pahimmat alueet. Joskus ukkospilven läpi täytyy kuitenkin lentää, ja silloin on vaarana, että lentokoneeseen iskee salama tai useampia. Se ei ole kuitenkaan aina vaarallista lentokoneelle.

Nyt tutkijat ihmettelevät poikkeuksellista tilannetta, jossa Havaijin liepeillä peräti neljään lentokoneeseen iski kuuden tunnin sisällä salama. Sunnuntaina iltapäivällä Honolulun lentokentän lähialueella oli jokin erikoinen sääilmiö, joka sai salamat iskemään juuri lentokoneisiin tavallista hanakammin.

Asiasta uutisoineen Telegraph-lehden mukaan tutkijat epäilevät, että tuossa säätilassa lentokoneet eivät jostain syystä kyenneet purkamaan sähkövarausta tarpeeksi nopeasti. Kukaan ei loukkaantunut salamaniskuissa, eikä lentokoneille aiheutunut vaurioita. Kaksi Boeing 717 -konetta päätettiin kuitenkin passittaa varmuuden vuoksi tarkastukseen.