Jokaisesta iPhonesta NSA:n vakoilukone: ”Pahempi kuin pahin painajaisesi”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvaltojen NSA-tiedustelupalvelun vakoilukohu jatkaa paisumistaan. Muutama päivä sitten saksalaislehti kertoi, että NSA on asentanut vakoiluohjelmistoja ja -laitteita tietotekniikkaan sekä ennen laitteiden myymistä että vasta matkalla postissa asiakkaalle. Takaovia on lukuisten valmistajien tuotteissa, ja erityisesti ulkoisissa kovalevyissä.

Sydney Morning Herald -lehden tuorein paljastus koskee Applen iPhone-älypuhelimia, jotka ovat lehden tietojen mukaan täysin NSA:n käytettävissä. Saksassa järjestetyssä seminaarissa puhuneen tietoturva-asiantuntija Jacob Appelbaumin mukaan NSA saa asennettua jokaiseen iPhoneen vakoilusovelluksen, jonka avulla se pääsee käsiksi kaikkeen puhelimen sisältämään tietoon. Näin ollen NSA voi esimerkiksi käyttää puhelimen kameraa ja mikrofonia sekä tallentaa niiden materiaalia arkistoonsa käyttäjän tietämättä.

– Mitä tulen nyt näyttämään, on ranteet-auki -masentavaa. Pahempaa kuin pahin painajaisesi, Appelbaum totesi seminaarissa.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

NSA:lla on lisäksi käytössään kannettavia jatkuvan aallon generaattoreita, joiden avulla se pystyy tarkkailemaan tietokoneen näyttöä ja näppäimistöä, vaikka tietokone ei olisi yhteydessä internetiin. Tiedustelupalvelun ei tarvitse olla kovin lähellä laitetta, sillä sen Nightstand-laite kykenee ottamaan yhteyden puhelimeen 13 kilometrin päästä. Vielä ei ole tiedossa onko Apple tietoisesti järjestänyt NSA:lle takaportin laitteisiinsa. Apple ja NSA eivät suostuneet kommentoimaan tietoja lehdelle.

Pari viikkoa sitten paljastui, että Yhdysvaltojen salainen palvelu on kieltänyt presidentti Barack Obamaa käyttämästä iPhonea. Tuoreet paljastukset osoittavat, että kielto on perusteltu ja että Salainen palvelu on todennäköisesti ollut tietoinen Applen laitteiden vakoiluominaisuuksista.