Näin nukut paremmin lentokoneessa – ja olet virkeämpi perillä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kaikilla ei ole mahdollisuutta varata pitkille lennoille business-luokan löhötuoleja, jotka saa vaivatta makuuasentoon ilman, että häiritsee takana istuvaa ihmistä. Toiset eivät osaa nukkua missään liikkuvassa kulkuneuvossa, vaikka unien avulla saisi ajan kulumaan huomattavasti nopeammin.

Moni tietää jo ennen pitkää lentomatkaa, että ensimmäinen lomapäivä menee tokkurassa aikaerojen ja huonosti nukutun matkan takia. Huffington Postin matkailutiimi listasi kuitenkin muutaman vinkin, joiden avulla unentuloa voi helpottaa myös lentokoneessa. Ensinnäkin lennon ajankohdalla on tärkeä merkitys.

Mikäli lento osuu sopivasti normaaliin unirytmiin ja yöaikaan, nukahtaa matkustaja tuolissaan helpommin. Lennolle kannattaa myös pukeutua mahdollisimman mukavasti ja panna monta vaatekertaa päällekkäin. Lentokoneen lämpötila voi vaihdella, ja silloin kehoa on helpompi säädellä usean ohuen vaatekerroksen avulla.

Mikäli lentomatkan tahtoo viettää nukkuen, ei sitä ennen kannata nauttia kahvia tai muita piristäviä virvokkeita. Pitkillä lennoilla matkustajille annetaan yleensä lentoyhtiön puolesta lainaksi viltti ja pieni tyyny, mutta torkkuvälineet voi pakata myös oma-aloitteisesti mukaan. Niskatyyny tuo ekstramukavuutta matkustamiseen. Myös silmät kannattaa peittää, mikäli lentokoneessa ei sammuteta yleisvalaistusta matkan ajaksi.

Jos matkan aikana tahtoo kuunnella musiikkia unen takaamiseksi, kannattaa ladata soittimeen valmiiksi rauhallissävytteisiä lauluja. Markkinoilla on myös vastamelukuulokkeita, joiden läpi jo pelkkä lentokoneen hurina vaimentuu huomattavasti. Parempiin kuulokkeisiin investoiminen maksaa itsensä viimeistään sitten takaisin, kun samalle penkkiriville eksyy kovaan ääneen itkevä lapsi tai alati turhanpäiväisiä höpöttävä mamma.

Mikäli unen saaminen on mahdotonta, mutta kokee sen silti tarpeelliseksi, kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa väliaikaisesta unilääkereseptistä. Tällöin lennon tulee kuitenkin olla tarpeeksi pitkä, jotta lääkkeen vaikutus loppuu ennen määränpäähän saapumista. Jos nukkumisen ajoittaa pieniin torkkuihin, kannattaa niiden välillä jaloitella lentokoneen käytävällä muutaman minuutin ajan.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa kiinnittää istuimen turvavyö viltin päälle ja näkyvästi, koska mikään ei ole ärsyttävämpää kuin se, että lentoemäntä herättää vyön takia juuri kun matkustaja on saanut unen päästä kiinni.