Amerikkalaisista vain kolmasosa uskoo evoluutioteoriaan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Evoluutioteorian mukaan ihminen on osa luontoa ja kehittynyt nykyiseen muotoonsa parhaimpien geenien siirryttyä vuosien saatossa jälkipolville. Luonnonvalinnan seurauksena ympäristöönsä parhaiten sopeutuvat lajit menestyvät ja heikommat väistyvät.

Evoluutio voidaan todistaa muun muassa nykyihmisen geenejä kartoittamalla, mutta silti vain kolmasosa yhdysvaltalaisista uskoo ihmisen polveutuneen eläinmaailmasta. Toisin sanoen suurin osa Yhdysvaltojen asukkaista uskoo, että ihminen on Jumalan luoma olento, ja he uskovat kehitysopin sijaan esimerkiksi Aatamin ja Eevan tähdittämään luomiskertomukseen.

Kyselyn toteutti Pew Research Center, ja tulosten mukaan yli kolmasosa uskoo, että ihminen on aina ollut nykyisen kaltainen, Jumalan luoma olento. Sen sijaan 60 prosenttia vastanneista tietää evoluutioteorian olemassaolon, mutta vain 32 prosenttia vastanneista uskoo sen olevan totta. Esimerkiksi 24 prosenttia uskoo, että ihminen on toki kehittynyt aikojen saatossa, mutta ei suinkaan luonnon vaan korkeamman voiman ohjailemana.

Seitsemän prosenttia vastanneista ei kannattanut kumpaakaan teoriaa. Mielipiteet olivat myös sidoksissa vastaajien poliittiseen näkemykseen, sillä demokraateiksi tunnustautuneista 67 prosenttia uskoi evoluutioteoriaan, kun republikaaneista sen mielsi oikeaksi vain 43 prosenttia.

Myös koulutustaso vaikutti vastaajien uskomuksiin. IFL Science -sivuston mukaan pelkän lukion suorittaneista 51 prosenttia uskoi evoluutioteoriaan, kun korkeamman koulutuksen suorittaneista lukema oli jo 72 prosenttia. Eurooppalaisista yli 70 prosenttia uskoo evoluutioteorian todenperäisyyteen. Tiedemiesten piirissä evoluutiota pidetään 99 prosentin volyymilla ainoana mahdollisena ihmisen kehityskaaren syynä.