Hait liittyivät Twitteriin – varoittavat uimareita twiittaamalla

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhteisöpalvelu Twitter ei ole Suomessa yhtä suosittu kuin esimerkiksi Facebook, mutta se on kasvattanut viime vuosina suosiota myös täällä. Twitteriä käytetään esimerkiksi päivän polttavien uutisten kommentoimiseen ja julkkisten kiusaamiseen, mutta australialaiset ovat keksineet palvelulle aivan uudenlaisen käyttötavan.

Australian manner on täynnä ihmiselle vaarallisia eläimiä, eivätkä maata ympäröivät meret ole poikkeus. Maan eteläosasta on kantautunut viime aikoina lukuisia tapauksia ihmisten kimppuun hyökänneistä haista. Paikalliset viranomaiset ovat kuitenkin kehitelleet nopean tavan varoittaa surffaajia, uimareita ja kalastajia sosiaalisen median avulla.

PSFK-sivuston mukaan tutkijat ovat merkinneet lukuisia haita seurantalaitteilla. Joka kerta, kun hai saapuu monitorin seuraamalle alueelle, tämän laji, koko ja tarkka sijainti kirjataan ylös. Nämä tiedot puolestaan lähetetään sateliitin avulla tietokoneen kautta Surf Live Saving Western Australia -järjestön Twitter-tilille.

Aikaisemmin haiden läsnäolosta suosittujen rantakohteiden läheisyydessä pystyttiin tiedottamaan kansalaisille lähinnä silminnäkijähavaintojen perusteella. Uuden tekniikan avulla tämä sujuu huomattavasti nopeammin. Lisäksi Shark Monitoring Network -järjestelmä antaa tutkijoille ainutlaatuisen tavan ymmärtää paremmin haiden elintapoja Australian merialueilla.