Tutankhamonilla oli haudatessa erektio – sukuelin pystyssä vuosituhansia

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Muinaisen Egyptin historiasta kiinnostuneet muistanevat faarao Tutankhamonin, jonka hauta löydettiin Kuninkaiden laaksosta vuonna 1922. Haudan suurimpiin aarteisiin kuuluu kuninkaan kultainen kuolinnaamio. Tutkijat ovat ihmetelleet vuosien ajan erästä yksityiskohtaa.

Tutankhamonin muumiolla oli nimittäin löydettäessä erektio. Penis oli aseteltu tarkoituksella pystyyn muumiointivaiheessa, joten kuningas ehti viettää ennen haudan löytymistä useita vuosituhansia elin pystyssä. Arkeologit ovat yrittäneet selvittää vuosien ajan tätä kummallista yksityiskohtaa.

Egyptologi Salima Ikramin mukaan Tutankhamon haudattiin muistuttamaan manalan jumalaa Osirista, joka on usein kuvattu sukuelin erektiossa symboloimaan tämän uusiutuvaa elinvoimaa. Muinaisessa Egyptissä käytiin uskonnollista vallankumousta juuri nuoren kuninkaan elinaikana. Ikram uskoo, että joko Tutankhamon itse tai hänen palsamoijansa päättivät pitää hallitsijan elimen pystyasennossa Osiriksen vallan merkkinä.

Ele symboloi samalla maan monijumalaista uskontoa ja uuden uskonnon nousua. Aiemmin hallinnut faarao Akhenaten, Tutankhamonin edeltäjä, kannatti yksijumalaista uskontoa ja Aten-jumalan palvontaa, uutisoi KSDK-5-sivusto.

Egyptologi Ikramin teoriaa tukee se fakta, että faarao Tutankhamonilla oli haudassa mukanaan myös mustia öljyjä, joiden oli tarkoitus ilmentää Osiriksen tummaa ihoa. Lisäksi hänen sydämensä oli kaiverrettu rinnasta ulos, koska Osiriksen veli Seth oli mytologian mukaan kaivanut ulos ja haudannut jumalhahmon sydämen.