Tiedemiehet uskovat pienen jääkauden alkavan: ”En ole koskaan nähnyt tällaista”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kulunut talvi on ollut Suomessa poikkeuksellisen leuto, sillä lämpömittarit pysyivät Etelä-Suomessa plussan puolella pitkälle tammikuulle saakka. Koko maailmassa kulunut syksy ja alkanut talvi on ollut poikkeuksellisten luonnonilmiöiden aikaa, ja parhaillaan Yhdysvaltoja riepottelee historiallinen pakkaskausi.

Kuva: Stara
Kuva: Stara

Nyt Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi tiedemiesten uskovan, että maapallo voi olla pienen jääkauden kynnyksellä. Tilanne näyttää tilastojen valossa samalta kuin vuonna 1645, jolloin edellinen pieni jääkausi alkoi ja esimerkiksi Lontoon Thames-joki jäätyi.

Auringon aktiivisuus on nyt alhaisimmillaan sataan vuoteen, ja se on vain murto-osa odotetusta. Tutkijat antavat tällä hetkellä peräti 20 prosentin mahdollisuuden sille, että maapallolla koetaan lähiaikoina merkittäviä lämpötilojen muutoksia verrattuna tavalliseen.

– Olen ollut aurinkotutkija 30 vuoden ajan enkä ole koskaan nähnyt tällaista. Edellisen pienen jääkauden aikana oli hyvin kylmiä talvia, ja silloin esimerkiksi Thames jäätyi, Rutherford Appleton Laboratoryn tutkija Richard Harrison kertoi BBC-uutisille.

Brittitutkijoilla on käytettävissään tilastotietoja 400 vuoden takaa, ja nykyinen tilanne muistuttaa heidän mukaansa huomattavasti edellisen pienen jääkauden alkuaikoja.