Quentin Tarantino haastoi viihdesivuston oikeuteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ohjaaja Quentin Tarantinon seuraavaksi elokuvaksi ilmoitetun The Hateful Eight -elokuvan käsikirjoitus vuoti taannoin julkisuuteen. Tämän seurauksena mies ilmoitti, ettei hänellä ole enää intoa jatkaa projektiaan. Tarantino uhkasi jopa hyllyttää elokuvan kokonaan.

Nyt The Hollywood Reporter uutisoi Quentin Tarantinon nostaneen oikeusjutun Gawker-viihdesivustoa vastaan. Syynä on sivustoon kuuluvassa Defamer -blogissa julkaistu linkki The Hateful Eight -elokuvan käsikirjoitukseen. Ohjaajan mukaan kyseessä on tekijänoikeusrikkomus.

– Gawker Media on tehnyt rosvomaisesta journalismista liiketoimintaa, ja loukkaa ihmisten oikeutta tehdä rahaa. Tällä kertaa he ovat menneet liian pitkälle, oikeusjutussa kuvaillaan.

– Sen sijaan, että sivusto olisi vain uutisoinut käsikirjoituksen vuotaneen julkisuuteen, Gawker Media ylitti journalistisen rajan mainostamalla itseään ensimmäisenä lähteenä, jossa käsikirjoituksen voi laittomasti lukea, asianajajien Martin Singerin ja Evan Spiegelin nostama kanne jatkuu.

Gawker on vastannut oikeusjuttuun ilmoittamalla, että sivusto ei itse vuotanut käsikirjoitusta julkisuuteen. Gawker-toimittaja John Cookin mukaan sivusto vain julkaisi linkin käsikirjoitukseen lukijan antaman vihjeen perusteella. Quentin Tarantinon huomautetaan myös itse tehneen käsikirjoituksen vuotamisesta uutisen ilmoitettuaan asiasta Deadline Hollywood -sivustolle.

Hollywoodin arvostetuimpiin nimiin lukeutuva Quentin Tarantino on urallaan ohjannut lukuisia hittielokuvia. Miehen menestyselokuviin lukeutuvat muun muassa Pulp Fiction – Tarinoita väkivallasta, Reservoir Dogs ja Kill Bill -elokuvat. Tarantino on palkittu urallaan parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscar-palkinnolla vuonna 1995 elokuvasta Pulp Fiction – Tarinoita väkivallasta.