Poika syntyi ilman sormia – 3D-tulostin teki robottikäden

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Robottiteknologian avulla korvatut raajat ovat olleet science fiction -tarinoiden peruskalustoa jo vuosikymmenten ajan. Tieteen kehittymisen myötä yhä kehittyneemmä prosteettiset raajat saattavat jo pian olla arkipäivää, mikä ilmenee Yhdysvalloista kantautuvasta tuoreesta uutisesta.

YouTube
YouTube

Yhdeksänvuotias Matthew Shieldsin oikea kämmen on ollut hänen syntymästään asti tavanomaista pienempi, eikä siinä ole peukaloa lukuunottamatta lainkaan sormia. Käsi ei aiheuttanut hänelle erityisiä hankaluuksia ennen ala-astetta. Koulussa hän joutui kuitenkin muiden lasten kiusaamisen kohteeksi.

Matthew’n äiti löysi perheen ystävän, 17-vuotiaan Mason Wilden, kanssa erikoisen ratkaisun poikansa ongelmaan. He hankkivat ohjeet erityisen robottikäden luomiseen. Käsi pystyttiin valmistamaan Johnson Countyn tutkimuskirjastossa olevan 3D-tulostimen avulla.

Käden tekemiseen kului 8 tuntia, mutta se on tavanomaista prosteesia monimutkaisempi. Se tunnistaa Matthew’n ranteen luonnolliset liikkeet, ja näin poika pystyy liikuttelemaan käden sormia. Esineisiin tarttumisen lisäksi robottikäden avulla voi jopa suorittaa monimutkaisempia asioita, kuten piirtää.