Huikea kellouutuus: Kirjoittaa ajan tussikynällä – uudelleen ja uudelleen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiset katsovat nykyään kellonajan puhelimensa näytöltä. Silti seinäkello on yksi kodin perusvarusteista, jota tulee vilkaistua vaistonomaisesti aina tarpeen tullen. Kellonaikoja voi nykyään myös heijastaa seinälle ilman, että käytössä on varsinaista kellotaulua.

YouTube
YouTube

Nyt kuitenkin netissä nähdään upea keksintö, jossa kello piirtää ajan tussilla alustalle. Oikeastaan kello on robotti, joka aina kirjoittaa ja pyyhkii ajan seuraavaa minuuttia varten. Nerokkaan ajan näyttäjän nimi on Plotclock ja netissä on jopa omat ohjeensa sen rakentamiseen.

Kellot olivat aikojen alussa pelkästään maahan pystytettyjä keppejä, jonka varjon perusteella pystyttiin määrittelemään, kuinka suuri osa päivästä oli jo kulunut ennen auringonlaskua. Tikun jälkeen keksittiin aurinkokello noin 3.500 vuotta eaa. Egyptiläiset käyttivät 3.400 vuotta sitten vesikelloja ja tiimalasi keksittiin 700-luvulla. Rannekellot yleistyivät vasta 1800-luvulla, ja ne syrjäyttivät taskukellot ensimmäisen maailmansodan jälkeen.