3D-tulostin pelasti pikkupojan hengen: ”Siitä oli suuri apu”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Uutisoimme taannoin Yhdysvaltalaisesta pojasta, joka oli syntynyt ilman oikean käden sormia. Yhdeksänvuotias Matthew sai robottikäden, joka luotiin helposti 3D-tulostimen avulla. Nyt 3D-tulostinta on käytetty lapsen hengen pelastamiseen.

14 kuukauden ikäisen Roland Lian Cung Bawin elinikä-ennuste oli lyhyt ja kivulias vinoutuneen aortan ja keuhkojen verisuonten sekä rakenteellisen sydänvian vuoksi. Kirurgi Erle Austin tiesi, että poika voitaisiin parantaa. Kaksiulotteiset röntgenkuvat pojan sydämestä eivät kuitenkaan riittäneet valmistautumaan leikkaukseen.

Apu tuli Louisvillessa sijaitsevasta insinöörtitieteiden koulusta. Oppilaitoksen 3D-tulostimella Rolandin sydämestä ja sen synnynnäisistä vioista pystyttiin luomaan kolmiulotteinen malli. Tulostin teki sydämestä kolme erillistä osaa, joiden avulla kirurgit pystyivät tarkemmin tutkimaan elimen sisuksia.

– Kun minulla oli käytössäni malli sydämestä, tiesin tarkalleen mitä minun täytyi tehdä ja miten. Siitä oli suuri apu, Erle Austin kuvaili Courier-Journal-sivustolle.

3D-tulostimella luotu sydämen mallikappale myös lyhensi leikkaukseen tarvittua aikaa. Operaatio oli niin tehokas, että Rolandille tarvinnut suorittaa enempää leikkauksia. Pojan kerrotaan toipuvan operaatiosta hyvin.