Amerikkalaiset uskovat salaliittoteorioihin: ”Liskoihmisiä, uusi maailmanjärjestys…”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Erilaiset salaliittoteoriat ovat kasvattaneet suosiotaan maailmanlaajuisesti erityisesti internetin yleistymisen myötä. Mielipidetiedusteluja työstävän A Public Policy Polling -järjestön tekevän tuoreen tutkimuksen mukaan jopa kaikista korkealentoisimpiin salaliittoteorioihin uskovia löytyy esimerkiksi Yhdysvalloista runsain määrin.

Yksi suosituimmista salaliittoteorista on uskomus niin kutsutusta uudesta maailmanjärjestyksestä. 28 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että jokin vaikutusvaltainen ryhmittymä tavoittelee maailman herruutta romauttamalla nykyisen järjestelmän ja tuomalla tilalle oman, autoritäärisen globaalin hallintonsa. Maailman herruutta tavoitteleviksi ryhmiksi epäillään muun muassa vapaamuurareita, populaarikulttuurissakin suosittuna aiheena olevaa Illuminati-järjestöä ja juutalaisia.

Erityisesti Yhdysvaltain uskonnollisen oikeiston piirissä suosiota on kerännyt uskomus, jonka mukaan presidentti Barack Obama on antikristus. Tähän teoriaan uskoo peräti 13 prosenttia Yhdysvaltain väestöstä. 4 prosentin kannatuksella hieman vähemmän suositun teorian mukaan maailman valtaapitävät ovat muotoaan muuttavia liskoihmisiä. Obaman ohella Sirius-tähdeltä kotoisin oleviksi reptiliaaneiksi on epäilty muun muassa Englannin kuninkaallista perhettä ja poptähti Justin Bieberiä.

15 prosenttia amerikkalaisista epäilee johtajiensa hallitsevan heidän mieliään television avulla, kun taas osa uskoo vesijohtoveden fluorin tekevän samaa. Suurin piirtein samanlainen määrä epäilee lääketeollisuuden kehittelevän rahanahneuksissaan uusia tauteja. Jotkut puolestaan uskovat lentokoneiden taakseen jättämien kemikaalivanojen sisältävän myrkkyjä, joilla teorioista riippuen esimerkiksi levitettäisiin tauteja tai vaikutettaisiin ilmastoon.

Mikäli joku näistä uskomuksista pitää paikkansa, paljastuu se vasta tulevaisuudessa.