Parodinen valistusvideo: ”Kannabis johtaa kuolemaan”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kannabis on nyt kuuma peruna myös Suomessa, kun jopa Yleisradion Ajankohtaisen kakkosen teemaillassa käsiteltiin aihetta kaksi tuntia suorassa lähetyksessä. Kannabis voidaan luokitella myös lääkeaineeksi ja sitä on hyödynnetty historian aikana laajasti erilaisten sairauksien hoidossa.

YouTube
YouTube

Kuten kaikilla päihteiksi luokiteltavilla aineilla, on myös kannabiksen käytöllä haittavaikutuksia. Kannabis voi todistetusti heikentää lähimuistia ja keskittymiskykyä. Nyt verkossa on julkaistu The Onion -parodiasivuston tekemä valistusvideo, jossa kannabiksen käyttäjiä uhkaillaan melko rajusti.

Parodiavideossa väitetään, että kannabis tuoksuu vaatteissa ikuisesti, henkilö on hidaspuheinen ja harhaileva, kirkonmiehet tyrmäävät polttelijat, marihuanaan kuolee lopulta ja kunhan on vain sitä ennen muuttunut rikolliseksi. Sen lisäksi kannabiksen käyttäjä ei tule koskaan saamaan työpaikkaa ja joutuu jossain vaiheessa vankilaan.

Video on saanut suuren suosion, ja perättömyyksistä huolimatta monet katsojat todennäköisesti ottavat väitteet tosissaan. Taannoin jopa Ruotsin oikeusministeri Beatrice Ask uskoi vitsinä julkaistun väitteen, jonka mukaan 37 ihmistä oli kuollut marijuanaan.

Kannabiksen käyttö lääkkeenä on vanha ilmiö, ja sitä on käytetty yleisesti esimerkiksi Kiinassa yli 2.700 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Lääkekannabistutkimus on aktiivinen tieteenhaara, ja tutkijat yrittävät jatkuvasti jalostaa yleisestä kasvista mahdollisimman monipuolista lääkintäainetta. Kannabista käytetään etenkin syöpähoidoissa, ja sivuvaikutuksia voi ehkäistä muun muassa ibuprofeiinilla.

Hamppukasveista saatavan kannabiksen huumausainekäyttö kiellettiin vasta 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa, ja sittemmin myös muissa YK-maissa. Nyt Yhdysvallat on ottanut harppauksen entiseen, ja kannabis on sallittu lääkekäyttöön 19 osavaltiossa ja kaksi osavaltiota sallivat myös viljelyskasvin päihdekäytön täysi-ikäisille. Kannabis on Suomessa vielä toistaiseksi laitonta.