Näin pidät parempaa huolta passistasi

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Koko maailma kummastelee parhaillaan Malaysia Airlinesin lentokoneen katoamismysteeriä. Uutinen sai lisää omituisia piirteitä, kun selvisi, että lentokoneessa oli kaksi varastetulla passilla matkustajanutta. Interpolin mukaan kadonneita tai varastettuja passeja ilmoitetaan vuosittain noin 40 miljoonaa kappaletta.

Huffington Postin matkailusivustot ovat jakaneet viisi käytännön vinkkiä, joiden avulla voi pitää passistaan parempaa huolta. Ensinnäkin passia ei tulisi koskaan lähettää kirjeitse. Mikäli tilanne kuitenkin vaatii alkuperäisen passin lähettämistä, tulee se toimittaa perille vähintäänkin kirjattuna kirjeenä.

Passia ei myöskään kannata kannella mukana muuten kuin tarpeen vaatiessa. Mikäli passi on ainoa virallinen henkilöllisyyspaperi, kannattaa käyttöön ottaa sen tilalle jokin muu kuvallinen henkilökortti. Kun passi ei ole käytössä, kannattaa se säilyttää turvallisessa paikassa tai jopa kodin kassakaapissa. Korurasiat, alusvaatelaatikot ja asiakirjalokerikot ovat varkaiden ensimmäisiä etsinnän kohteita.

Passista tulee olla kopio, jota voi näyttää viranomaisille alkuperäisen asiakirjan kadottua. Myös passikopiota tulee säilyttää asianmukaisesti. Jos nyt kuitenkin käy niin ikävästi, että passi varastetaan tai katoaa, täytyy siitä ilmoittaa heti viranomaisille, jotta sen mahdollinen väärinkäyttö voidaan estää mahdollisimman nopeasti.