Staran lukijat: Bändikeikkoja vaaditaan aikaisemmaksi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen musiikkipiireissä on keskusteltu jo vuosien ajan keikkojen alkamisen ajankohdasta, sillä varsinkin arki-iltaisin bändikeikat menettävät runsaasti kävijöitä liian myöhäisten alkamisaikojen takia. Nykyisin keikat alkavat klubeilla keskimäärin kello 23.00 ja yökerhoissa 01.00 jälkeen.

Kuva: Stara
Cheek Blockfesteillä 2013, Kuva: Stara

Keikan kestäessä keskimäärin 45 minuuttia tarkoittavat nykyiset alkamisajat käytännössä sitä, että yleisö pääsee kotimatkalle vasta seuraavan vuorokauden puolella. Tämä siitä huolimatta, että yleisö ja artistit ovat molemmat toistuvasti vedonneet keikkojen aikaistamisen puolesta.

Keikkajärjestäjä katsoo kuitenkin yleensä kassakoneita, jotka raksuttavat sitä suuremmin mitä myöhemmin keikka alkaa. Stara kysyi nyt lukijoiltaan koska olisi heidän mukaansa paras aika aloittaa keikat, ja tulos oli yleisönosastojen ja sosiaalisen median kommenttien mukainen. Valtaosa peräti 8.188 vastanneista lukijoista halusi aikaistaa keikkojen alkamisaikaa.

Stara
Stara

Peräti 37 prosenttia vastanneista halusi keikkojen alkavan jo kello 21.00, ja tuntia myöhemmin keikkoja toivoisi näkevänsä 35 prosenttia. Yhteensä siis peräti 72 haluaisi yhtyeet ja artistit esiintymislavalle viimeistään iltakymmeneen mennessä. Vain seitsemän prosenttia halusi keikkojen alkavan kello 00.00 ja viisi prosenttia kello 01.00. Kello 23.00 kannattajia oli niin ikään vain 16 prosenttia. Nykyisin käytössä olevia alkamisaikoja kannatti siis vain 28 prosenttia vastanneista.

Stara kysyi edellisen kerran lukijoiltaan samaa asiaa kuusi vuotta sitten, tammikuussa 2008. Tuolloin tulos oli sama, mutta keikkajärjestäjät eivät ole vaatimuksiin juuri reagoineet. Tuolloin Staran kyselyssä kolmeltatuhannelta lukijalta tiedusteltiin keikkojen parasta alkamisaikaa. Peräti 83 prosenttia vastanneista haluaisi keikkojen alkavan viimeistään iltakymmeneltä, eli selvästi nykyistä aikaisemmin. 28 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että paras keikka-aika olisi jo kahdeksalta. Kello yhdeksän ja kymmenen saivat lähes yhtä paljon kannatusta.