Huonoja uutisia yökukkujille: Unettomuus vaurioittaa aivoja

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Unella on yhtä suuri merkitys elämässä menestymiseen kuin ahkeralla työnteolla. Ilman unta ei jaksa touhuta ja elämästä tulee helposti irrallista ja velttoa. Olemme painottaneet myös Staran artikkeleissa useasti unen merkityksellisyyttä ihmiselle, mutta nyt asiasta on tehty kattava aivoja koskeva tutkimus.

Journal of Neuroscience -lehdessä julkaistiin hiljattain tutkimusartikkeli, jonka mukaan unettomuus ja nukkumisen puute vaikuttaa ratkaisevasti aivojen toimintaan. Ihminen menettää pitkäjaksoisesti valvoessaan tuikitärkeitä neuroneja. Pennsylvanian yliopiston tekemä tutkimus osoitti, että pitkillä ja yhtäjaksoisilla unilla saa aivoihin uusia soluja ja sitä myötä energiapitoista proteiinia.

Valitettavasti aivojen toiminnallisuutta edistävien ainesosien tuotanto väheni, jos unet jäivät vähäiseksi pitkällä aikajänteellä tai nukkuminen oli suoritettu pienissä jaksoissa. Mikäli unettomuuttaa kestää kauan, saattavat aivot vaurioitua pysyvästi.

Tärkeintä aivojen proteiinituotannon kannalta olisikin nauttia unista silloin, kun nukkumishetki kuuluu ihmisen sisäiseen aikatauluun. Toisin sanoen vuorotyöläiset ovat tässä asiassa huonoimmassa asemassa, koska he joutuvat hakemaan unirytmiään uudestaan jopa viikoittain.