Ukrainalaisnaiset seksilakossa: ”Älä anna venäläiselle!”

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ukrainan kriisi on ollut viime viikkoina yksi suurimmista maailmanlaajuisista puheenaiheista. Venäjän presidentti Vladimir Putin rikkoi kansainvälisiä lakeja miehittämällä Ukrainalle kuuluvan Krimin alueen. Samalla Venäjän ja länsimaiden välit viilenivät eniten sitten kylmän sodan aikakauden.

Nyt joukko ukrainalaisia naisia on aloittanut varsin erikoisen kampanjan protestoidakseen miehitystä vastaan. Kampanjan nimi Не дай русскому tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”Alä anna venäläiselle”, ja sen sanoma on juurikin sitä miltä se kuulostaa. The Atlantic -lehden mukaan naisia kehotetaan pitäytymään seksin harrastamisesta venäläisten kanssa.

– Rakastukaa, tummakulmaiset neitokaiset, mutta älkää venäläiseen, kuuluu kampanjan ukrainalaiselta runoilijalta Taras Shevchenkolta lainattu iskulause.

Kampanja ei ole ensimmäistä laatuaan maailmalla. Niin kutsuttuja seksilakkoja on nähty aikaisemmin muun muassa Liberiassa vuonna 2003. Naisia kehotettiin kieltäytymään seksistä jotta maan sisällissota saataisiin loppumaan. Noin kuukausi sitten joukko tokiolaisia naisia puolestaan kieltäytyi harrastamasta seksiä kenenkään sellaisen kanssa, joka äänestäisi konservatiivisena tunnettua ehdokasta paikallisissa kuvernöörivaaleissa.