Nainen lähetteli liikaa tekstiviestejä – päätyi sairaalaan

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tekstiviestit mullistivat ihmisten yhteydenpidon 1990-luvulla. Kyseessä on suomalaisen teleinsinööri Matti Makkosen keksintö. Nykyisin käytetään SMS-viestien sijaan enemmän verkkokeskeistä tekstiviestintää, joka perustuu älypuhelimien tarjoamiin sovelluksiin.

Espanjan Granadassa asuva 34-vuotias nainen toimitettiin lääkäriin liiallisen viestittelyn vuoksi. Nainen oli lähetellyt joulunpyhinä WhatsAppin välityksellä viestejä tuttavilleen, kun seuraavana aamuna hän tunti sietämätöntä kipua ranteissaan ja peukaloissaan.

Hänellä ei ollut aiempia ongelmia käsien kanssa ja hoidoksi määrättiin tulehduskipulääkitys ja tekstiviestilakko. Asiasta artikkelin The Lancet -lääketietelliseen julkaisuun kirjoittanut tohtori nimitti vaivan nimellä WhatsAppitis. Se muistuttaa suuresti takavuosien Nintenditis-oireyhtymää.

Nykyisin ei ole olemassa montaa ihmistä, jotka eivät lähettelisi tekstiviestejä. Kerroimme taannoin, että 97 prosenttia alle 30-vuotiaista lähettelee tekstiviestejä päivittäin. Tekstiviestittelyn vaarana on myös vääränlainen asento, sillä puhelimella näppäilemisestä voi tulla niin sanottu ”viestiniska”. Vääränlainen ryhti saattaa nopeasti aiheuttaa lihaskipuja ja verenkiertohäiriöitä.