Naiselle tulostettiin uusi päälaki 3D-printterillä – kuvat ei herkimmille

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

3D-tulostinta käytetään laajalti jo lääketieteen ja taiteen parissa, ja sen lisäksi tekniikasta ovat innostuneet esimerkiksi kotikutoisten aseiden valmistajat sekä arkkitehdit ja talonrakentajat. Moni aattelee, että jos tulostimella on mahdollista valmistaa monimutkaisia sisäelimiä, antavat ne varmasti laaja-alaisesti hyötyä myös muualle lääketieteen piiriin.

Nyt hollantilaiset neurokirurgit ovat onnistuneet tulostamaan 3D-printterillä kallon päälaen 22-vuotiaalle potilaalle, joka kärsi kallon luuta laajentavasta sairaudesta. Nainen oli menettänyt sairautensa vuoksi suuren osa näkökyvystään ja kärsi vakavista päänsäryistä. Uusi ja vaihdettu kallon osa auttoi Utrechtin yliopistollisen sairaalan potilasta saamaan takaisin näkökykynsä ja kohtaukset ovat loppuneet tyystin. Katso kuvat tästä.

Uuden päälaen asentaminen vaati 23 tunnin leikkauksen ja muovista valmistettu osa joudutaan todennäköisesti vaihtamaan uuteen jossain vaiheessa. Pääkalloja on korjailtu toki ennenkin, mutta nyt suoritettu leikkaus on yksi suurimmista. Kalloimplanttia on vaikea havaita leikkausarpien parantumisen jälkeen, Wired uutisoi.

3D-tulostiminen avulla luodaan virtuaalisia malleja fyysisiksi esineiksi erilaisista materiaaleista. Kolmiulotteinen tulostaminen on jo pitkään ollut arkipäivää ja internetissä on ladattavissa ilmaiseksi erilaisten esineiden tulostusohjeita ja valmiita koodeja. 3D-tulostimen saa ostettua kotiin alle tuhannella eurolla.