Tulikärpäset ovat luonnon valotaiteilijoita – katso mykistävä video

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Luontoäiti on luonut taidokkaana insinöörityönään maailmaan pieniä otuksia, joiden ominaisuudet saavat ihmiset kiehtoutuneeksi elämän monimuotoisuudesta. Etenkin pimeässä hohtavat eläimet saavat monet huokailemaan haltioituneena ja kiiltomadot edustavat tätä jaloa ominaisuutta.

YouTube
YouTube

Valokuvaaja Vincent Brady vietti viime kesän Ozarksin järvellä tulikärpäsiä kuvaten. Hän on haltioitunut pimeässä hohtavista hyönteisistä ja onnistui ikuistamaan vihreiden kaunokaisten kesätanssin upeasti time lapse -tekniikalla toteutetulle videolle. Hyönteisten kesäyön disco on harvinaisen rentouttavaa katseltavaa ja viiden minuutin videon aikana saa sopivan rentoutumishetken päivään.

Tulikärpänen ei oikeastaan ole kärpänen vaan se kuuluu kiiltomatojen heimoon. Kiiltomadot sen sijaan eivät ole matoja vaan kovakuoriaisia. Suomessa tapaa kahta eri kiiltomatoa, mutta maailmalla lajin edustajia on noin kaksituhatta. Laji pystyy tuottamaan valoa elimistössään tapahtuvan kemiallisen reaktion avulla ja ilmiötä kutsutaan bioluminesenssiksi.