Tutkijoiden läpimurto: Sairaudet voi havaita silmästä aikaisessa vaiheessa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Silmät paljastavat ihmisestä enemmän kuin arvataankaan, sillä vaikka niitä kutsutaan sielun peiliksi, voi silmien avulla määritellä myös ihmisen kokonaisvaltaista terveydentilaa. Kerroimme taannoin eri silmänväreillä varustettujen ihmisten luonteenpiirteistä, mutta nyt National Geographic on lyönyt aitoja faktoja tiskiin.

Lääkärit voivat määritellä silmän mikroskooppisen kuvan avulla paljon ihmisen terveyteen liittyviä asioita. Silmät ovat ikkuna ihmisen vartaloon. Tohtori Neal Adams kertoo, että silmistä voi löytää merkkejä korkeasta verenpaineesta ja kolmasosa geneettisistä sairauksista on havaittavissa pelkästään silmää tutkimalla. Silmä kertoo myös stressistä.

Myös diabeetikkojen silmät näyttävät erilaisilta terveisiin ihmisiin verrattuna. Toisinaan sairauden voi huomata pelkästään näköelintä tutkimalla ennen kuin muita oireita on edes havaittu. Silmien väri puolestaan on täysin perinnöllisyydestä johtuva asia, eikä niinkään toimi aidossa elämässä luonteen määrittelijänä – vaikka se onkin ajatusleikkinä kiehtova. Yleisimmät silmien värit ovat ruskea, sininen ja vihreä.