Kontrolloi unia puhelinsovelluksen avulla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Unien näkeminen on edelleenkin yksi ihmisen suurimmista mysteereistä, kun niiden merkitys ja mekanismi on yllättävän huonosti tunnettu alue. Unien tulkitsijoita pidetään yleensä höpönpöppönä, vaikka lähes jokaisella on omakohtaisia kokemuksia uniin liittyviistä sattumista ja tapahtumista.

Yleisin unimaailmaan liittyvä taikausko on tiettyjen elementtien näkeminen unessa ja niiden merkitysten tulkitseminen. Esimerkiksi hampaiden irtoaminen tietää kuolemaa ja ketun näkeminen tulipaloa. Yksi asia, mikä on kuitenkin todistettu aidoksi asiaksi, on unenlaatu ja siihen liittyvät ajatusvirrat sekä niiden merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Painajaisia katsellessa nimittäin tuntee harvoin olonsa levänneeksi.

Unia on mahdollista myös hallita. Taidon oppii yleensä vain harjoittelemalla, ellei kuulu niiden onnellisten kastiin, jotka ovat luonnostaan unennäkijöitä. Hallitseminen tarkoittaa sitä, että unessa voi ymmärtää näkevänsä unta ja unia on mahdollista jatkaa myös heräämisen jälkeen.

Tietoinen unennäkeminen avaa nukkujalle upean seikkailumaailman, joka joskus saattaa jopa sekoittua aidon elämän kanssa – jos uni on hyvin realistinen. Rohkeimmat pyytävät unessaan myös apua arjen ongelmiin ja luottavat näkemäänsä kuin muuriin päätösten tukijana. Tämä voi toki tapahtua myös alitajuisesti, ikään kuin intuitioon vedoten.

Hertfordshiren yliopiston psykologi ja professori Richard Wiseman on kehittänyt unien hallitsemista varten oman sovelluksena. Daily Beastin mukaan mies on tehnyt Dream:ON-nimisen applikaation, jota on ladattu vuodesta 2012 puoli miljoonaa kertaa. Sovellus on saanut 13 miljoonaa positiivista palautetta onnistuessaan muokkaamaan ihmisten unia halutunlaiseksi.

Ensin sovellukselle määritellään heräämisaika, herätysääni ja sen voimakkuus. Sen jälkeen voi valita sopivimman äänimaailman rentoutumiseen. Vaihtoehtoja on yhteensä 40 aina lintujen laulusta puutarhan surinaan ja vilkasliikeinteisen kaupungin ääniin. Äänimaailma toimii ikään kuin unen luonnoksena, jonka ympärille nukkuja alkaa muodostaa omia unikuviaan. Lähtisitkö ensi yönä vaikkapa vaellusretkelle syksyisen raikkaalle metsälammelle?