Syö iho kauniiksi – nämä ruoat nuorentavat ulkonäköä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat etsineet ikuista elämää ja nuoruuden lähdettä kautta aikojen. Toiset turvautuvat kirurgin veitseen ja jotkut kokeilevat jopa epämääräisiä vaihtoehtohoitoja nuoremman ulkonäön saavuttamiseksi.

Toki markkinoilla on runsaasti esimerkiksi ikääntymistä estäviä tai hillitseviä kosmetiikkatuotteita, mutta harvoinpa prosessia on mahdollista pysäyttää kokonaan.

Ryppyjen muodostumista on kuitenkin mahdollista hillitä esimerkiksi ruokavalion avulla. Amerikanki-niminen nettisivusto on nyt listannut kymmenen jokapäiväiseen ruokavalioon kuuluvaa tuotetta, joiden on todettu ehkäisevän ihon vanhentumista. Ensimmäisenä mainitaan punainen paprika, joka sisältää runsaasti tärkeää C-vitamiinia. Lisäksi paprikassa on kuituja ja B6-vitamiinia. Paprikassa olevat karotenoidit ehkäisevät ryppyjä, nopeuttavat kasvojen verenkiertoa ja parantavat aknea.

Myös tumma suklaa sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia, mutta kaakaota täytyy olla tuotteessa vähintään 80 prosenttia, jotta teho olisi toimiva. Lohi puolestaan toimii ruoassa sekä stressin, ahdistuksen ja masennuksen poistajana, mutta myös loistavana D-vitamiinin lähteenä. Myös kalan omega 3 -rasvahappo on tehokas ihon hyvinvoinnin aiheuttaja. Kiistelty kookosöljy on loistava tuote kasvojen hoitamiseen, mutta sitä voi käyttää myös sisäisesti nautittuna.

Vihreässä teessä oleva teaniini on aminohappo, joka voi tukea monipuolisesti kehon immuunijärjestelmää. Se vähentää myös henkistä ja fyysistä stressiä ja parantaa ihmisen kognitiota, eli tietokykyyn liittyvää ajattelua tai korkeampia henkisiä toimintoja.

Upea ja vihreä pinaatti on puolestaan luonnon oma voimakasvi, sillä runsaan rautapitoisuuden lisäksi pinaatissa on iholle tärkeitä vitamiineja ja muun muassa magnesiumia. Pinaatti puhdistaa ihoa sisältä ulos päin ja sitä kannattaa syödä säännöllisesti. Myös erilaiset siemenet ravitsevat tehokkaasti ihoa ja riittää, kun niitä nauttii esimerkiksi lusikallisen aamupuuron seassa.

Selleri on perinteinen laihduttajien käyttämä herkku, mutta siinä on myös runsaasti verenkierrolle tärkeää K-vitamiinia. Lisäksi sellerissä on natriumia, kaliumia, vettä ja se ehkäisee hyvin kehon kuivumista. Selleristä saa monipuolisesti apua kuivalle iholle, hilseilyyn, ryppyihin ja ihon halkeamiin. Hedelmistä myös saa monipuolisesti apua iho-ongelmien hoitamiseen, mutta papaija on yksi parhaimmista sen alhaisen fruktoosimäärän vuoksi.

Keväällä kannattaa mutustella ahkerasti porkkanoita, jotta aurinko tarttuu kesällä kauniimmin ihoa päivettäen. Sen lisäksi oranssit herkut sisältävät runsaasti A-vitamiinia. Eniten iho-ongelmien kanssa taistelevien ihmisten tulisi välttää roskaruokaa ja sokeripitoisia herkkuja.