10 vinkkiä nopeampaan nukahtamiseen!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hertfordshiren yliopiston psykologi ja professori Richard Wiseman on kehittänyt unien hallitsemista varten oman puhelinsovelluksena. Dream:ON-nimistä applikaatiota on ladattu vuodesta 2012 puoli miljoonaa kertaa. Sovellus on saanut 13 miljoonaa positiivista palautetta onnistuessaan muokkaamaan ihmisten unia halutunlaiseksi.

YouTube
YouTube

Nyt hän antaa kymmenen vinkkiä paremman unen saavuttamiseksi. Kuten olemme ennenkin painottaneet, aiheuttavat älylaitteiden sinisävyiset ja kirkkaat näytöt nukahtamisvaikeuksia. Toisin sanoen näihin vekottimiin ei tulisi koskea tuntia ennen nukkumaanmenoa, vaan lukea ennemmin kirjaa tai vaihtoehtoisesti himmentää älylaitteen näyttöä. Sinisen valon voi myös blokata oranssien lasien avulla.

Yksi keino nukahtamiseen on lampaiden laskeminen, mutta vinkkivideolla kerrotaan myös toinen keino: Pohdi eläin jokaista aakkosta varten. Sängyn tulisi sijaita makuuhuoneessa siten, että kasvot ovat ovelle päin, koska se tuo turvallisuuden tunnetta. Myös haukottelun teeskenteleminen ja väsyneen esittäminen saattaa huijata aivoja väsyneeksi ja uni tulee tällöin helpommin.

Iltapalalla on väliä ja siksi ihmisen kannattaisikin nauttia ennen nukkumaanmenoa banaania tai muuta syötävää, jossa on korkea hiilihydraattipitoisuus. Mikäli tarkoikuksena on ottaa vain pienet torkut, kannattaa niitä ennen nauttia kupillinen kahvia. Kofeiini vaikuttaa kehossa parikymmentä minuuttia myöhemmin ja tällöin on pirteä päiväunien jälkeen.

Maailmassa on myös rentouttavia musiikkikappaleita tai nauhotteita, joiden avulla saavuttaa syväunen helpommin. Nukkumisasennolla on myös väliä, ja ihmisten tulisi nukkua oikealla kyljellä ja villasukat jalassa. Jos mikään muu ei tehoa, niin ihminen voi kokeilla kauan pystyy olemaan silmiä räpyttelemättä – tämän tiedetään väsyttävän ja nostavan halua pitää luomia ummessa.