Ensiavun tulevaisuus – ihmiselle tekoverta hengen pelastamiseksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomen Punaisen Ristin mukaan Suomessa tarvitaan päivittäin lähes tuhat verta luovuttavaa henkilöä, jotta kaikki maamme potilaat saisivat tarvitsemansa verivalmisteet. Verta luovuttamalla voi pelastaa ihmishenkiä. Verta ei ole aiemmin voitu korvata keinotekoisesti, mutta nyt Edinburghin yliopistossa on tehty läpimurto tekoveren valmistamisessa.

Tekoveri on ihmisille tuttua lähinnä televisiosarjoista, joissa vampyyreiden ihmishimoa pyritään laannuttamaan keinotekoisella verijuomalla. Nyt kuitenkin Edinburghin yliopiston tohtorit ovat onnistuneet kasvattamaan laboratorio-oloissa verisoluja ihmisen omista ihon tai veren soluista geneettisesti muokkaamalla. Ihmisen kantasoluiksi muokattuja soluja viljeltiin laboratoriossa kuukauden ajan ja osa niistä muuttui kypsiksi punasoluiksi.

Tekoverta testataan pian ihmisillä ja sitä tullaan käyttämään verensiirroissa jo vuonna 2035, Daily Mail raportoi. Laboratoriossa tehtyä verta annetaan ensin kolmelle verisairauksista kärsivälle potilaalle vuonna 2016. Siihen saakka ihmisten täytyy luovuttaa aitoa verta sitä tarvitseville. Luovutetusta verestä tehdään verivalmisteita ja lääkkeitä muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaille, onnettomuuksien uhreille ja keskosille. Verensiirtoja ja plasmalääkkeitä tarvitaan myös erilaisten kroonisten sairauksien hoidossa. Vapaaehtoiset luovuttajat auttavat Suomessa vuosittain noin 50.000:ta potilasta, SPR valistaa.