Luontoäidin jekku hyönteisille: Uroksella vagina ja naaraalla penis

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maailmassa on muutamia poikkeuksellisia eliöitä, joiden sukupuoliroolit ovat vaihtuneet nurinkuriseksi. Esimerkkinä mainittakoon merihevonen, jonka urospuolinen yksilö tulee parittelussa raskaaksi ja synnyttää poikasen.

hyonteiset02052014

Nyt brasilialaisesta luolasta on löydetty hyönteinen, jonka sukupuolielimet ovat vaihtuneet naaraan ja koiraan välillä. Neotrogla-eliön sukupuolielimet ovat vaihtuneet siten, että naarailla on penis ja uroksilla vagina.

Luonnonoikku parittelee samalla tavalla kuin suurin osa muistakin lajeista, mutta naaras on kaksikosta se, joka panee siittimensä uroksen sisälle. Naaraan penis ankkuroituu tiukasti uroksen vaginaan, ja täten taataan suvun jatkuminen.

Hyönteislajin parittelu kestää 40-70 tuntia. Mikäli uros yrittää päästä parittelun aikana karkuun, repeävät sen sukupuolielimet irti. Naaras saattaa tunkea siittimensä useisiin uroksiin parittelukauden aikana ja se voi varastoida kerrallaan kaksi spermalastia, Cell.com raportoi.