Parempi ruokavalio kesäksi! Tässä asiantuntijan vinkit

Fitness Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Miesten ruokavaliolla on suurta merkitystä heidän hyvinvoinnilleen ja terveydelleen, mutta osa ruoka-aineksista tuottaa auvoista oloa myös makuuhuoneen puolella. Paljon puhutaan siitä, mitä ihmiset eivät saisi syödä.

Nyt kuitenkin keskitytään siihen, mitä jokaisen miehen pitäisi muistaa sisällyttää ravintoonsa. Men’s Fitness on nyt listannut ravintoasiantuntija Tanya Zuckerbrotin avulla seitsemän ruokalajia, joita miesten tulisi nauttia päivittäin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi. Proteiinipitoiset kalkkunat, kanat, sianliha ja nauta ovat miesten lihaksiston muokkaajia ja kasvattajia. Kun lihaksisto on kunnossa, palaa myös rasvaa enemmän kehossa.

Harvardin yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan tomaattikastiketta 2-4 kertaa viikossa syövillä miehillä on 35 prosenttia pienempi riski sairastua eturauhassyöpään. Ilouutinen tässä tapauksessa on se, että monet herkkuruoaksi lueteltavat annokset sisältävät tomaattikastiketta jossain muodossa.

Ristikukkaiskasveihin kuuluvat kukkakaali ja parsakaali ovat varsinaista voimaruokaa, sillä ne ehkäisevät lajitoveriensa tavoin syöpää. Aiheesta on tehty myös tutkimus, jonka mukaan virtsarakonsyöpään sairastumisen riski pienenee 50 prosentilla, mikäli sisällyttää näitä kasvisherkkuja ruokavalioonsa yli viisi kertaa viikossa.

Marjat sen sijaan ehkäisevät ikääntymistä ja ovat osa monipuolista ruokavaliota. Marjoja voi pitää terveellisenä vaihtoehtona karkeille ja muille herkuille ja niissä on runsaasti kuitua. Mansikoita, mustikoita ja muita marjoja voi lisätä helposti myös aamu- ja välipaloihin sekä jälkiruokiin. Myös banaanit ovat suuresta sokeripitoisuudestaan huolimatta erittäin tärkeitä hedelmiä miesten ruokavaliossa, sillä niissä on runsaasti kaliumia.

Tuoreet hedelmät ja vihannekset kohottavat hyvin mieskuntoa ja seksuaalisia haluja, kuten myös oliiviöljy, kala ja pähkinät. Myös pistaasipähkinöitä kannattaa napostella niissä olevien omega-3 -rasvahappojen vuoksi. Kuitupitoinen ruokavalio pitää suolen ja vatsan tyytyväisenä. Ne ovat myös tärkeä osa painonpudottajan ravintoa, sillä esimerkiksi kuitupitoisissa muroissa on runsaasti elimistölle hyödyllisiä ainesosia, kuten rautaa, sinkkiä, kuparia ja magnesiumia.