Pienkoneen moottori sammui ilmassa – pakkolasku tallentui videolle

Viihdeuutiset · Stara.fi

Monet luulevat, että lentokoneen moottoreiden sammuttua edessä on vääjäämätön rysähdys maahan. Rysähdys kyllä, mutta ennemminkin pakkolasku kuin maahansyöksy. Maailman tunnetuimmassa tällaisessa tapauksessa, niin sanotussa Gimlin tapauksessa, matkustajakone laskeutui onnistuneesti ilman moottoreita.

YouTube
YouTube

Parhaillaan verkossa leviää vauhdilla video viime vuonna sattuneesta lento-onnettomuudesta, jossa Jabiru J-170 -pienkoneen moottorit sammuivat yllättäen Australian taivaalla. Moottorit eivät enää lähteneet käyntiin, joten edessä oli vääjäämätön pakkolasku.

Ohjaamossa sattui olemaan videokamera, joka tallensi lentäjän ja hänen kaverinsa tekemiset vaaratilanteen aikana. Kaikki sujuu kuin oppikirjasta, ja miehet selviävät pakkolaskusta säikähdyksellä. Staran tietojen mukaan Jabirun liitoluku on korkeintaan 10:1, joten kilometrin korkeudesta se voi optimitilanteessa liitää ilman moottoreita jopa 10 kilometrin päähän.