Oudoimmat olutmaut listattiin – maistuisiko lampaan tai tomaatin makuinen olut?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Olutfanaatikkojen ja panimoalaa harrastavien suurimpana intohimona on kerryttää eri oluiden maistamiskokemuksia historiaansa. He tahtovat saada jokaisessa matkakohteessa käsiinsä paikallisten panimoiden tuotteita ja etenkin niitä harvinaisempia. Nyt on listattu maailman omituisimmat olutmaut, ja joukossa on esimerkiksi lampaanpaistin ja sinapin makuiset vaihtoehdot.

Wells Young’s Brewing Company
Wells Young’s Brewing Company

Nimi: Banana Bread Beer. Makuna banana bread, eli banaanileipä. Brittiläisen Wells Young’s Brewing Company -panimon reilun kaupan banaaneista valmistama tuote, joka on voittanut myös Beer of the Festival -palkinnon CAMRA’s London Drinker -festivaaleilla. Maku on sitruunainen ja toffeemainen.

Nimi: Bilk. Makuna maito. Japanilaisen Chitoshi Nakaharan valmistama tuote. Oluen ideana on tukea paikallisia maidontuottajia ja oluesta 30 prosenttia on maitoa. Juoma valmistetaan kuitenkin kuten tavallinen panimo-olut.

Nimi: Sunday Toast. Oluen makuna on Walesin lammas. Conwy Brewery -panimon tuote, johon on lisätty paikallisesta lampaanpaistista saatua lihalientä.

Nimi: Birra Fresca Cucumber Mint IPA. Makuna kurkku ja minttu. Kanadalaisen R & B Brewing Company -panimon tuote. Valmistettu paikallisista kurkuista ja tuoreesta mintusta. Tyttömäisestä makuyhdistelmästä huolimatta alkoholipitoisuus on yli kuusi prosenttia.

Nimi: Wostyntje Mustard Beer. Makuna sinappi ja tuote on peräisin belgialaisesta panimosta nimeltään Brouwerij Smisje. Ale-oluen valmistamiseen on käytetty sokeria ja sinapinsiemeniä. Sopii erityisen hyvin hampurilaisten kyytipojaksi.

Nimi: iKi Yuzu. Makuna vihreä tee ja aasialainen yuzu-hedelmä. Tuote yllättäen peräisin hollantilaisesta iKi Beer -panimosta ja sitrushedelmän maku tekee juomasta raikkaan.

Nimi: Mongozo Quinua. Makuna eteläamerikkalainen kvinoa-hedelmä, joka on muun muassa punajuuren ja pinaatin sukulaiskasvi. Tämäkin erikoisolut on kotoisin Hollannista ja panimona toimii Mongozo Exotic Beers. Maku on kasville tyypillisen kitkerä.

Nimi: Lambrucha. Makuna kombutsa-hiiva, jota saadaan sokeroidusta teestä käymisen avulla. Panimona toimiva belgialainen Vanberg & DeWulf and De Troch Brewery kehaisee maun olevan jopa hieman sitruunainen.

Nimi: Red Eye. Tomaatin makuinen tuote on valmistettu tomaattimehusta oluesta japanilaisen Asahi-panimon toimesta. Aamupalaksi sopiva olut muistuttaa suuresti krapulajuomien kuningatar Bloody Marya.

Nimi: Miyamori Wasabi Dry. Makuna on mikäpä muukaan kuin nenäkarvoja polttava wasabi. Kuten arvata saattaa, on oluen panimona ollut japanilainen yritys nimeltään Miyamori Brauhaus. Olut on väriltään vaalean vihreää, mutta valitettavasti tuotteen valmistaminen on tällä erää jo lopetettu.

Listan kokosi Thrillist.