Menestyjän akilleen kantapää paljastui

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Monet tarjoavat nykyhetken ongelmiin taattua lääkettä. Kun joku mättää, niin ”Tee, tee, tee.” Tekijäasenteella saa paljon aikaiseksi ja oma status saattaa huomaamatta nousta perusjamppojen keskuudesta oman alan huipuksi. Maine ja mammona tuovat omanlaisiaan lieveilmiöitä kenen tahansa supertähden elämään.

Olit sitten mainosalan velho, poptähti, alasi paras kokki tai hiihdon maailmancupin voittaja, kukkulan huipulle noustuasi olet siellä yksin. Elite Daily väittää, ettei menestys yksin tuo onnea. Sulat hatussaan ihminen voi silti olla ahdistunut ja kärsiä esimerkiksi perfektionismin tuottamasta tunteesta, ettei mikään koskaan riitä. Kaikkea kun voi aina kehittää paremmaksi, edustavammaksi ja tuottavammaksi.

Sosiaalinen ahdistus kiteytyy parhaiten superkuuluisien ihmisten elämään, kun suuren yleisön silmä seuraa heitä joka hetki. Vaikka ihmiset olisivat karismaattisia ja itsevarmoja, he saattavat syvällä sisällä ahdistua jatkuvasta joka suuntaan repimisestä. Lisäksi henkilö voi tuntea olonsa yksinäiseksi, vaikka olisi miljoonien ihmisten ympäröimä.

Kyse on yhteydestä läheisiin ihmisiin – menestyjä taas uhraa suuren osan ajastaan töiden tekemiseen. Se voi vähentää tai vaikeuttaa muita elämän osa-alueita, eri toten ihmissuhteita. Parisuhdetta on vaikeaa ylläpitää, jos on kokoajan menossa. Menestyjä saattaa myös ajoittain unohtaa empatian, tai kärsiä siitä, ettei pysty jakamaan aikaansa kaikkien kanssa. Jos ei elä suhteessa, levoton olo voi vaivata niin sanottuina tyhjinä hetkinä.

Maailman silmissä menestynyt henkilö saattaa kokea omassa firmassaan ja muiden ammatti-ihmisten keskuudessa ristiriitaista suhtautumista, sillä kilpailuasetelma vaikuttaa luottamuksen syntymiseen. Yleisesti joukko pyrkii tasapäistämään jäsenensä, ja yksilöllistä menestymistä voi tapahtua tiettyjen määriteltyjen raamien sisällä. Tukahduttavat olosuhteet voivat saada supermenestyneenkin ihmisen burn-outiin.

Ei ole ihme, että menestyneimmät ihmiset ovat usein myös masentuneita ja käyttävät esimerkiksi päihteitä liikaa. Rankka elämä vaatii rankat hyvit -asenne kuultaa joskus niiden puheista, jotka käyttävät kaiken aikansa uransa rakentamiseen. Kuka tahansa voi menestyä tekemällä ja raatamalla – paradoksi lienee hidastamisessa, koska usein nimenomaan arjen pysähtyneissä hetkissä ihminen kokee täydellisyyttä ja auvoista onnea.