Elokuva-arvostelussa The Grand Budapest Hotel

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Onko nykyihmisellä sydämen sivistystä? Menneiden aikojen charmi oli katoava luonnonvara jo maailmansotien välisessä Euroopassa. Kaikki henkevyys kiteytyy The Grand Budapest Hotel -elokuvan päähenkilöön, joka on kuuluisan hotellin vastaanottovirkailija Gustave H. Tarina kuullaan suojatin ja luottoystävän Zero Moustafan suusta.

Kun Tilda Swintonin näyttelemä rikas leskirouva Madame D. kuolee mysteeriolosuhteissa, saa alkunsa tapahtumasarja, joka muuttaa miesten kohtalon lopullisesti. Kamppailu suuresta perheomaisuudesta ajaa omaiset hulluutta lähentelevän pahuuden partaalle. Polveilevaan tarinaan mahtuu murhaamisen ja maalauksen ryöstön lisäksi aitoa rakkautta ja ystävällisyyttäkin.

Hyvyys voi kukkia eriskummallisissa oloissa, jos sen vain houkuttelee esiin. Gustave H:n roolissa loistaa sulavapuheinen Ralph Fiennes ja hänen uskottuna aulapoikanaan nähdään Tony Trevolori. Tähtikaarti tässä komediadraamassa on moninainen, ja rooleihin on palkattu Hollywoodin luonnenäyttelijöitä kuin komediavelhojakin Harvey Keitelistä Bill Murrayhin.

Salaperäisen juonikuvion selvitessä hymähdyksiä tarjoaa eri toten Fiennesin roolisuoritus, joskin esimerkiksi Willem Dafoen kylmäverinen pahishahmo on elokuvassa oikealla paikallaan. Monet hahmoista ovat piristäviä karikatyyrejä, ja heidän hullunkurisuutensa sopii epätodelliselta vaikuttavaan luksushotellin tunnelmaan. The Grand Budapest Hotel havainnollistaa, ettei ihmisen ole helppo päästä eroon ahneuden perisynnistä.

Lajityyppi: Komedia, draama

Ohjaaja: Wes Anderson

Pääosissa: Ralph Fiennes, Tony Trevolori, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Lea Seydoux, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Owen Wilson.

Ensi-ilta: 11.4.2014

Kesto: 1h 41 min

Ikäraja: 12

Pisteet 3/5