Ihmisen hiuksista tehtiin viulunkielet – mykistävä tulos

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Jousisoittimista korkeaäänisin on viulu, jonka oikeaoppinen soittaminen vaatii ahkeraa harjoittelua. Viulun runko rakennetaan perinteisesti puusta, ja soittovälineenä kielten kanssa toimii perinteisesti hevosen jouhista valmistettu jousi. Nyt näemme erikoisemman viuluvirityksen, jossa kielet on tehty aidoista ihmisen hiuksista.

Hiljattain nettiin ladatulla videolla esitellään pitkähiuksinen mies ja viulisti. Miehen hiuksista valmistetaan soittimeen tarvittavat kielet, jotka kuulostavat yllättävän pehmeä-äänisiltä ja oikein viritettynä jopa kauniilta. Vaikka hiuksista valmistetut viulunkielet kuulostavat kauhuelokuvan kohtaukselta, on lopputulos kiehtova.

Videon soitollinen kliimaksi syntyy loppukohtauksesta, jossa pitkähiuksisesta miehestä ajellaan lopulta kaljupäinen. Viulun historia ulottuu 1500-luvulle, jolloin aikansa suosituimmasta soittimesta, eli luutusta, rakennettiin uusi viulua muistuttava versio. Viulun hallitseminen vaatii vuosien harjoittelua.