Teinimissi hakkerin uhriksi – alastonkuvat kiristäjälle

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Kerroimme taannoin, kuinka kännyköiden ja tietokoneiden kameroita voi vakoilla ilman, että laitteen käyttäjä edes huomaa sitä. Vaikka ihmisiä on pyydetty peittämään nettikameransa teipillä tai erillisellä tarralapulla, tapahtuu vakoilua jatkuvasti. Yksi uhreista on Miss Teen USA -kilpailun viime vuonna voittanut Cassidy Wolf.

19-vuotias missi oli joutunut parikymppisen hakkerin uhriksi. Mies oli hakkeroinut tiensä yhteensä 150 kannettavan tietokoneen kameralle Blackshades Remote Access Tool -ohjelman avulla. Hän kuvasi tietokoneiden kameroilla salaa laitteiden käyttäjiä, ja kiristi kuvien avulla naisia lähettämään lisää alastonkuviaan hänelle – muuten hän uhkasi tehdä kuvaamistaan taltioinneista julkisia.

Cassidy Wolf oli ollut entisen luokkatoverinsa Jared Abrahamsin kiristysnuorassa kolme kuukautta. Neitokainen oli ollut huolissaan urastaan kauneusalan parissa, sillä alastonkuvat olisivat nopeasti leimanneet hänet.

Abraham pidätettiin, ja hän joutui 1,5 vuodeksi vankilaan. Lisäksi viranomaiset ovat pidättäneet 90 muuta samaisen hakkeriohjelman käyttäjää, mukaan lukien sovelluksen kehittäjän Alex Yucelin Moldovasta. Ohjelman avulla epäillään vakoilleen yhteensä 700.000 ihmisen tietokonekameroita. Cassidy Wolf muistuttaa ihmisiä olemaan äärimmäisen varovaisia netissä seikkaillessaan, CNN raportoi.

Kameroiden lisäksi myös tietokoneiden ja puhelinten mikrofoneja voidaan käyttää vakoiluun, mutta niitä on hieman vaikeampi peittää tehokkaasti. Edward Snowdenin antamien tietojen mukaan myös NSA ja Britannian GCHQ tekivät taannoin yhteistyötä vakoillakseen ihmisiä tietokoneiden nettikameroiden kautta. Organisaatiot keräsivät suuren määrän kuvia, joiden joukossa on tietojen mukaan myös runsaasti ihmisten yksityisistä nettiseksisessioista tallennettua materiaalia.