Koiranomistaja, älä tee tätä karmaisevaa virhettä: ”Apua on haettava heti”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomeen on luvattu jälleen hieman lämpeneviä säitä, vaikka lähipäivinä lämpötilojen odotetaan jäävän alle hellerajan. Helteet ovat kuitenkin vääjäämättä taas tulossa, ja silloin koiranomistajien tulee olla tarkkana.

SEY tiedotti tänään, että eläinsuojeluneuvojat ovat saaneet jo alkukesän aikana lukuisia yhteydenottoja kuumaan autoon jätetyistä koirista.

– Auton sisälämpötila nousee kuumalla säällä tappavan korkealle nopeammin kuin moni tulee ajatelleeksi, kertoo SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli.

– Esimerkiksi Ruotsin Kennelliiton mittauksessa vain parinkymmenen asteen ulkolämpötilassa auton sisälämpö nousi tunnin sisällä yli viiteenkymmeneen asteeseen. Helteellä lämpö nousee vaarallisen korkeaksi vieläkin nopeammin.

– Ikkunoiden raolleen jättäminen ei estä auton lämpötilan nousua. Koirat saavat lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihmiset, sillä ne eivät kykene hikoilemalla ihon kautta säätelemään elimistönsä lämpöä.

SEY jatkaa tänäkin kesänä En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrakampanjaa. Auton ikkunatarra muistuttaa jokakesäisestä ongelmasta ja kannustaa jättämään eläimet kuumalla säällä kotiin. Missä vaiheessa ohikulkijan on sitten tehtävä jotain?

– Jos ohikulkija huomaa koiran kärsivän parkkipaikalla kuumassa autossa, apua on haettava heti. Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena. Jollei auton omistajaa löydy nopeasti, on otettava yhteyttä poliisiin, joka voi tarvittaessa murtautua autoon, neuvoo Pulli.

– Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä. Koira kannattaa viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.