Maailman korkein vuoristorata – hurjapäiden unelma toteutumassa

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Kesä tarkoittaa lapsille myös automaattisesti huvipuistovierailuja. Huimiin korkeuksiin ja silmukoihin vievät vuoristoradat ovat usein monen vekaran suosikkilaitteita. Nyt suunnittelupöydällä on luotu maailman korkein vuoristorata, joka on tarkoitus avata parin vuoden kuluttua Floridan Orlandoon.

Skyplex-nimisen tornin ympärille rakennettava vuoristorata kiipeää maan pinnasta yli kolmensadan metrin korkeuteen. Tornissa on vuoristoradan lisäksi urheilubaari, näköalatasanne ja ravintola. Vuoristoradassa voi matkustaa tunnin aikana peräti 1.600 matkustajaa. Mikäli torniin ei tahdo kiivetä vuoristoradan kautta, voi matkan taittaa hissillä.

Vuoristoradat ovat usein huvipuistokävijöiden suosikkilaitteita, koska niissä pääsee kokemaan todellista vauhdin hurmaa. Suomen tunnetuin vuoristorata on Linnanmäen vuonna 1950 rakennettu puurata, joka on eksoottinen nähtävyys myös ulkomaalaisten mielestä. Mielenkiintoiseksi laitteen tekee se, että se on vieläkin aktiivisessa toiminnassa. Radan on suunnitellut tanskalainen Valdemar Lebeck ja samoilla piirustuksilla rakennettiin 1940- ja 1950-luvuilla Eurooppaan kahdeksan vuoristorataa.