Kohupaljastus: YLE ostaa musiikkinsa ruotsalaisilta musiikintekijöiltä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen Yleisradio on verorahoitteinen julkisen palvelun laitos, jonka tavoitteena on sen hallintoneuvoston kertomuksen mukaan muun muassa kehittää suomalaista audiovisuaalista sisällöntuotantoa korkeatasoiseen, omaperäiseen ja nykyistä suurempaa kansainvälistä myyntipotentiaalia omaavaan suuntaan.

Nyt taustalta on yllättäen paljastunut aivan toisenlaista toimintaa. Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry:n toiminnanjohtaja Aku Toivonen paljasti nimittäin blogissaan, että Yleisradio käyttää televisio-ohjelmiensa taustalla suomalaisten musiikintekijöiden tuotantojen sijaan ruotsalaista katalogimusiikkia, jonka tekijät eivät esimerkiksi saa kuulu tekijänoikeusjärjestöihin.

– On aivan sietämätöntä, että suomalaisilla verorahoilla rahoitettu julkinen laitos hienoista julkilausutuista periaatteistaan huolimatta ulkoistaa suomalaisen musiikkikulttuurin luomista ruotsalaisille tekijänoikeusjärjestöön kuulumattomille musiikintekijöille, Aku Toivonen kirjoittaa blogissaan.

– Miten ihmeessä Ylen kaltainen toimija voi ajatella, että suomalaisen kulttuurin ulkoistaminen olisi kannatettavaa? Onko se merkki jostain suuremmasta linjauksesta? Onko lopulta kaikki muukin suomalaisen kulttuurin, luovan alan tekeminen siirrettävissä ulkomaille? Sekö on tulevaisuuden kulttuuristrategia? Jos tällainen ulkoistamiskehitys jatkuu, jotain on menossa vakavasti pieleen, Toivonen toteaa.