Veuve Clicquot upotti 350 pulloa shampanjaa Ahvenanmaan vesille

Lux Ruoka · Stara.fi

Ahvenanmaan aluevesiltä lokakuussa 2010 löydetty hylky on inspiroinut ranskalaisen Veuve Clicquot -samppanjatalon rakentamaan hylyn löytöpaikan läheisyyteen kokeellisen vedenalaisen viiniholvin. Veuve Clicquot esitteli 18. kesäkuuta Merikellari-projektinsa.

YouTube
YouTube

Hylystä nostetut 200 vuotta vanhat samppanjapullot olivat yllättäen juomakelpoisia ja niiden ikääntymisprosessi oli edistynyt pitkälle. Asiantuntijat uskovat, että Itämeressä on samppanjan säilymiselle poikkeuksellisen hyvät olosuhteet – pimeää, tasainen lämpötila ja alhainen suolapitoisuus. Löytö tarjosi ainutlaatuista materiaalia tutkimusprojektiin, jota nimitetään Cave in the Sea -projektiksi, eli Merikellariksi.

Veuve Clicquot tarkkailee Merikellarissa viidenkymmenen vuoden ajan samppanjan ikääntymistä kontrolloiduissa olosuhteissa. Holviin, 40 metrin syvyyteen, 4 asteen lämpötilaan ja 5 baarin paineeseen sijoitetaan 350 pullon valikoima Yellow Label ja Vintage Rose 2004 -viinejä. Tarkoitus on noutaa pulloja holvista tasaisin väliajoin ja verrata niiden sisältöä kaksoiskappaleisiin, joita säilytetään viinikellarissa Reimsissa. Ensimmäiset samppanjapullot laskettiin Merikellariin hieman ennen juhannusta.

Veuve Clicquot oli alusta asti mukana Ahvenanmaan samppanjapullojen nostamisessa sekä niiden alkuperän ja alkuperävuoden selvittämisessä. Vasta pullojen nostamisen jälkeen kuitenkin paljastui, että nostetuista 168 samppanjapullosta 47 oli Veuve Clicquot’n samppanjatalon omia pulloja. Hyvin painetta kestäneet pullot onnistuttiin sijoittamaan vuosien 1839 ja 1841 välille.